Google Analytics 4: wat is er nieuw?

De nieuwe versie van Google Analytics is inmiddels al een tijdje beschikbaar. Tot juli 2023 kun je nog gegevens verzamelen vanuit de oude versie, Universal Analytics. Het is dus noodzakelijk om voor die tijd over te zijn op Google Analytics 4. Maar wat kun je er eigenlijk verwachten? Wat is er nieuw? Wij geven je een update.

Wat is GA4?

Om te beginnen is het handig om te weten wat Google Analytics 4 precies is. Het is kort gezegd een ‘Web + App’ versie met nog modernere manieren om data te verzamelen. Zowel van websites als ook van apps kon je al diepgaande data verkrijgen door middel van de bètaversie van Google Analytics. Deze versie is gecombineerd met meer gebruiksgemak en nog meer geautomatiseerde inzichten en is zo op de markt gezet als nieuwe versie van Google Analytics.

Wat is er nieuw:

GA4 is nog meer gericht op machine learning; als gebruiker haal je makkelijker de inzichten uit je websitegegevens die jij nodig hebt. Waar je écht actie op kunt ondernemen.

Het is eenvoudiger gemaakt om gebeurtenissen en conversies (zoals klikken op contact, aankopen doen, een formulier verzenden) in te stellen.

In GA4 vind je vernieuwde rapportages, die een completer beeld geven van de activiteit op je website.

Waar Universal Analytics gericht was op losstaande acties en paginaweergaven, richt GA4 zich vooral op gebeurtenissen (scrollen, klikken et cetera). Deze zijn in de nieuwe versie dus makkelijker in te stellen.

Je kunt nu meerdere gegevensstreams koppelen (bijvoorbeeld
data uit je website én van je app). Zo krijg je een beter totaalbeeld van je
doelgroep.

Alvast beginnen?

Juli lijkt nog ver weg en er worden nog altijd updates en verbeteringen gedaan in Google Analytics 4; het is nog niet compleet af. Toch doe je er verstandig aan om het alvast wel te installeren. Dan weet je zeker dat je het op tijd in orde hebt én kun je alvast data verzamelen op de nieuwe manier. Per 1 juli dit jaar stopt Universal Analytics namelijk met gegevens verwerken. Je kunt ook niet met terugwerkende kracht data verzamelen.

Hulp nodig met het installeren van Google Analytics 4? Wij helpen je graag!