Het verschil tussen POP en IMAP

Tirza Braakman
21 Augustus 2017
Geschreven door: Tirza Braakman

Hoe zit het ook alweer met de verschillende e-mailoplossingen? In dit artikel leggen wij het verschil uit tussen POP en IMAP. Twee veel voorkomende oplossingen die wij voor onze klanten inrichten en verzorgen. Andere e-mailoplossingen zijn o.a. Office365 en GMAIL.

Wat is POP?

POP (Post Office Protocol) is het meest gebruikte protocol voor het ophalen van e-mail van een mailserver. Inmiddels heeft POP een 3e versie, oftewel POP3. Gewoonlijk wordt er met het huidige gebruik van de term “POP” eigenlijk POP3 bedoeld.

POP3 is een internetstandaard voor het overbrengen van e-mail van een server naar een client (e-mailprogramma van de gebruiker) over een TCP/IP-verbinding (gewoonlijk over poort 110). Bijna alle internet- en hostingproviders bieden een e-mailaccount aan dat beschikbaar is via POP3.

POP is zo gemaakt dat de gebruikers hun e-mail kunnen ophalen als ze verbonden zijn met het internet, en vervolgens de berichten kunnen bekijken en bewerken. Ook als ze daarna geen internetverbinding meer hebben.

Het is gebruikelijk dat een client verbinding maakt met een POP3-server en dan alle e-mails ophaalt en lokaal opslaat. Vervolgens worden de berichten verwijderd van de server en wordt de verbinding verbroken. Daarnaast bieden de meeste e-mailclients de mogelijkheid om de berichten op de server te laten staan.

Wat is IMAP?

IMAP (Internet Message Access Protocol) is een protocol voor het ophalen en synchroniseren van e-mail. Er wordt direct op de mailserver gewerkt en de e-mails worden op de server bijgehouden in een mappenstructuur. Deze wordt dan gelinkt aan het “Postvak IN” van de ontvanger. Voor elke map kun je instellen of je deze wilt lezen of niet (ofwel abonneren).

Verschil tussen POP en IMAP

POP (Post Office Protocol) is het meest gebruikte protocol voor het ophalen van e-mail van een mailserver. Het verschil met IMAP is dat de e-mail met IMAP gewoon op de mailserver blijft staan. Met POP haal je letterlijk de e-mail van onze mailserver af. Een nadeel hiervan is dat als je een e-mail verwijdert je deze ook echt kwijt bent.

IMAP houdt een mappenstructuur bij van alle gebruikers en is daarom veel complexer dan POP3. Een e-mailprogramma, zoals Outlook Express of Thunderbird, kan daardoor bijvoorbeeld ook alleen een header ophalen, of een gedeelte van een bericht. Dat kan handig zijn wanneer je jouw e-mail via een langzame verbinding binnenhaalt of op een mobiel device.

Een ander voordeel van IMAP is dat de e-mail op de server blijft staan (tot de gebruiker ze expliciet verwijdert) waardoor het mogelijk is om vanaf elke locatie met een IMAP-programma in te loggen en alle e-mail te bekijken. Meerdere clients hebben dan toegang tot dezelfde mailbox.

E-mailclients

Met een e-mailclient wordt simpelweg een programma bedoeld waarmee je op je pc/notebook je e-mail kunt ophalen/versturen. Enkele voorbeelden van e-mailclients zijn: Outlook, Mac Mail en Mozilla Thunderbird.

Meer weten over e-mail? Neem dan contact met ons op via support@dunique.nl

Ook interessant
Alle items

Wij zijn Dunique