De nieuwe versie van Google Analytics: dit moet je weten

Anouk Legtenberg
12 Januari 2023
Geschreven door: Anouk Legtenberg

Er is een grote verandering gaande op het gebied van het meten van websiteresultaten. Wellicht is de nieuwe versie van Google Analytics, GA4, je al wel bekend. Deze is namelijk al wel een tijdje beschikbaar. Waarom is het belangrijk om ook jouw website hier naartoe over te zetten en hoe doe je dat?

Wie heeft GA4 nodig?

Heb jij een website of webshop en heb je daar momenteel de oude versie van Google Analytics op lopen, om zo het gedrag van jouw websitebezoekers bij te houden? Of wíl je dit gaan bijhouden? Dan is het verstandig om binnenkort al over te gaan op GA4. Momenteel kun je nog meten op de ‘oude’ versie, Universal Analytics. Vanaf 1 juli 2023 stopt Universal Analytics met meten en kun je hiermee dus geen nieuwe data meer verkrijgen.

Dus, we kunnen nog wachten met overgaan op GA4?

Wachten met overgaan op GA4 lijkt misschien een logische keus. Juli is immers nog ver weg. Toch doe je er verstandig aan om nú al over te gaan. En wel hierom:

  • Data verzamelen: de data uit de oude versie gaat niet mee naar GA4. Je begint als het ware opnieuw.
  • Inrichten en handigheid: welke data gemeten moet worden, verschilt per website. Ben je over naar GA4, dan moet het nog juist worden ingericht. Daarnaast werkt GA4 aanzienlijk anders en zul je er nog bekend mee moeten worden. Dat kun je beter doen wanneer de twee versies nog naast elkaar draaien.

Lees wat er nieuw is aan GA4

Overgaan op GA4: hoe doe je dat?

Het upgraden zelf is niet zo ingewikkeld. In de beheerdersweergave van Google Analytics vind je de optie ‘upgraden naar GA4’. Via de button ‘Aan de slag’ kun je een nieuwe property maken in GA4. En dan komt het installeren. Je (webbouwer) dient de nieuw verkregen trackingcode op je website te implementeren en al dan niet te koppelen met Google Tag Manager. De precieze stappen voor de installatie beschrijft Google in een stappenplan.

Wij helpen je graag met het installeren van GA4. Wij zorgen dat je tot juli 2023 de twee versies naast elkaar hebt en reminden je zodra de oude versie komt te vervallen. We laten je dan weten of je hier ter zijner tijd nog iets voor moet doen.

Hulp nodig met het installeren van jouw GA4? Bel ons op 085-130 4916 of mail naar servicedesk@dunique.nl.

Ook interessant
Alle items

Wij zijn Dunique