Mag het nog wat duurzamer? Duurzaamheid door middel van ecologisch drukwerk

Miranda Grolleman
29 Oktober 2018
Geschreven door: Miranda Grolleman

10 oktober was de Dag van de Duurzaamheid. Deze dag zette mijzelf aan het denken hoe ik ervoor zou kunnen zorgen om in een prettige, mooie en schone samenleving te leven. Thuis breng ik al braaf het afval naar de juiste afvalbak. Op kantoor zijn we ook al goed bezig, maar hoe zouden we onze klanten hiermee kunnen helpen? Eén van de, wellicht wat minder bekende, ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid van de laatste jaren is ecologisch drukwerk.

Ecologisch drukwerk

Het papiergebruik is tegenwoordig al een stuk minder geworden door de komst van internet en e-mail. Maar écht drukwerk in handen blijft toch altijd iets magisch hebben, doordat het een tastbaar product is. Drukwerk compleet bannen, is dus meestal geen optie. Natuurlijk kunnen we wel adviseren over duurzame alternatieven. Een mooi voorbeeld hiervan is het gebruik van ecologisch papier. Dit is papier dat wordt vervaardigd uit duurzaam beheerde bossen of hergebruik van papier. Door je drukwerk op ecologisch papier te laten drukken, zorg je ervoor dat er minder bossen gekapt worden. Zeker als jouw bedrijf zich bezighoudt met MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) en steeds bewust op zoek is naar manieren om het bedrijf te verbeteren, lever je met ecologisch drukwerk een goede bijdrage!

Papiersoorten

FSC papier is een mooi duurzaam alternatief voor drukwerk

Als het gaat om ecologisch drukwerk, kan je kiezen uit verschillende soorten FSC papier (gecertificeerd papier gemaakt van duurzaam hout) of gerecycled papier. De ontwikkelingen gaan in sneltreinvaart voort en er komen steeds meer ecologische papiersoorten bij. Ze zijn in verschillende kleuren, diktes en structuren te krijgen. In een vorig artikel Papier, hier! Welke papiersoort is het meest geschikt voor jouw bedrijf? leg ik uit hoe je de juiste keuze maakt voor het meest geschikte papiersoort.

Duurzame maatregelen voor drukwerk die je eenvoudig zelf kan toepassen:

  1. Laat drukwerk op FSC of gerecycled papier drukken.
  2. Denk goed na over de hoeveelheid drukwerk je nodig hebt. Het is jammer als blijkt dat je te veel overhoudt en weg moet gooien.
  3. Mocht je wel teveel papier hebben, gooi het dan in de papierbak/papiercontainer zodat het nog kan worden hergebruikt.
  4. Kies het juiste papiersoort. Bijvoorbeeld: een flyer moet snel de recycling-keten in kunnen. 

De verschillende drukkers waarmee wij samenwerken, kunnen uiteraard het ecologisch drukwerk verzorgen. Laat ons je helpen om je bedrijf duurzamer te maken!

Ook interessant
Alle items

Wij zijn Dunique