Magento 1 vs Magento 2

Patrick Beumer
06 Oktober 2018
Geschreven door: Patrick Beumer

We zullen de punten die we destijds in onze vorige blog hebben aangeduid als “voordeel” verder toelichten en hier een paar aan toevoegen om zo duidelijk te laten zien wat Magento 2 heeft te bieden ten opzichte van zijn voorganger Magento 1.

De basiscode is compleet opnieuw gebouwd

Magento 1 is gebouwd op een platform dat in 2007 is bedacht en waar in de tussentijd verder op doorgeborduurd is. Probleem hierbij is dat nieuwe technieken niet altijd meer efficiënt kunnen draaien. Hierdoor bestaat de kans dat het gebruik van sommige technieken in modules de shop kunnen vertragen doordat ze behoorlijk zwaar zijn. Een niet geoptimaliseerde Magento 1 shop kan daardoor erg traag zijn en al zou de optimalisatie plaats hebben gevonden, dan nog kan hij onder gemiddeld presteren.

Met Magento 2 is in de basis al een optimalisatie slag gemaakt, die daardoor niet nogmaals later uitgevoerd hoeft te worden.

Magento 2 is veiliger

In de hedendaagse wereld waar we met elkaar massaal winkelen op het web, is veiligheid een belangrijk thema. Systemen zoals Magento kunnen hierin niet achterblijven aangezien ze met belangrijke data, zoals persoonsgegevens en betaalgegevens, werken.

Maar ook omdat dat de basis helemaal opnieuw is geschreven konden de makers van Magento met een schone lei beginnen. Bij het maken van Magento 2 is veiligheid altijd één van de belangrijkste factoren gebleken.

Veiligheid is namelijk al bij Magento 2 begonnen met de structuur van het pakket. Deze is zo gemaakt dat bij een misconfiguratie van de server niet meteen gevoelige data op straat ligt. Daarnaast is het door gebruik van de laatste technieken veel makkelijker om Magento 2 te updaten. Er wordt veel meer gebruik gemaakt van packages die los van elkaar beheerd kunnen worden. Ook zijn er veel meer controles uitgevoerd die de veiligheid van Magento 2 kunnen waarborgen en wordt een striktere manier van werken verplicht om de kwaliteit te kunnen behouden.

Kortom, met de komst van Magento 2 is het veiligheidsniveau weer naar een hoger level getild.

Beheer thema vernieuwd

In Magento 2 is het beheer thema, wat te zien is als ingelogd wordt, helemaal op de schop gegaan. Het oude thema is verwijderd en er is een totaal nieuwe thema gemaakt die ten opzichte van zijn voorganger, Magento 1, meer responsive, intuïtief en gebruiksvriendelijk is.

1. Zo is het menu verplaatst naar links en beter ingericht zodat onderdelen van de shop beter te vinden zijn.

Magento 2 menu

Magento 1 menu

2. Het dashboard is relatief hetzelfde gebleven, maar wel totaal vernieuwd qua layout.

Magento 2 dashboard

Magento 1 dashboard

3. Het aanmaken van een product is versimpeld door een meer stapsgewijs proces door te voeren. Tevens is er een nieuw veld toegevoegd voor het toevoegen van filmpjes en kan je makkelijker een product aan of uit zetten (zie rechtsboven “Product online”)

Magento 2 product aanmaken

Magento 1 product aanmaken

4. Voor alle overzichten is het toevoegen van een kolom kinderspel. Middels een selectie kan je nu zelf de lijsten tonen op ieder gewenste manier

Magento 2 overzicht (lijst)

Update van Magento is aanzienlijk verbeterd

Het update van Magento 1 was altijd een lastige taak. Om de update goed uit te voeren moesten er altijd veel bestanden heen en weer gekopieerd worden. Dit betekende in de praktijk vaak handwerk, en was waardoor weer foutgevoeliger.

Voordeel van Magento 2 is dat dit door de nieuwe bestandsstructuur veel eenvoudiger is geworden. Alle bestanden van een module staan nu op één plek, wat zorgt voor een veel snellere manier van werken.

Afrekenproces

Het afrekenproces is in Magento 2 flink onderhanden genomen. Zoals bekend wordt in Magento 1 vaak een aangepast versie (onestepcheckout) toegepast waarmee het proces in Magento 1 verbeterd wordt. Echter zien wij nu ontstaan dat in Magento 2 het standaard afrekenproces meer gebruikt zal worden. Dit nieuwe proces bestaat niet uit 6 stappen zoals bij Magento 1, maar uit 2 stappen:

Verzendgegevens

Magento 2 afrekenproces – stap 1

Betaling + controle

Magento 2 afrekenproces – stap 2

Magento 1 ten einde

Magento 1 is ten einde en wordt door de maker ook niet meer geüpdatet. Echter wordt Magento 1 niet direct in de steek gelaten en zullen er nog wel kritische patches worden uitgerold. Voor hoelang dit door zal gaan is niet bekend.

Ons advies is echter wel om al tijd en ruimte in te plannen om uw webshop over te zetten naar de nieuwe en snellere Magento 2.

Conclusie

Bij Dunique hebben we inmiddels al een paar Magento 2 webshops opgezet en we ondervinden dat we dat met veel plezier doen. Na een tijd van R&D en het uitzoeken van hoe alles werkt, kunnen we wel zeggen dat Magento 2 in basis veel beter en sneller is dan Magento 1.

Magento 2 is klaar voor de toekomst! Wil jij jouw webshop ook laten overzetten of inrichten in de Magento 2 omgeving? Rein helpt je graag verder.

Ook interessant
Alle items

Wij zijn Dunique