Websiteoptimalisatie: denk aan de gebruiker!

Antwan van Boheemen
06 September 2021
Geschreven door: Antwan van Boheemen

Een website gebruiken die snel laadt en waarvan de lay-out niet verspringt, lijkt soms best vanzelfsprekend voor de gebruiker. Doet de website het goed, dan zijn gebruikers zich daar minder bewust van dan wanneer deze te lang laadt, afleidt van waar de gebruiker voor kwam of verspringt. Dan komen de irritaties. En dit is een heel logische reactie; je mag van een website verwachten dat hij naar behoren werkt. 

De Core Web Vitals

Hoe doet jouw website het op gebied van gebruikerservaring? Waarschijnlijk kun je die vraag niet 1,2,3 beantwoorden. Want wat houdt dat precies in: gebruikerservaring? En hoe meet je dat? Dat een website goed zou moeten werken op de bovenstaande punten, dat vindt ook Google. De zoekmachine rangschikt websites sinds afgelopen mei namelijk nog meer op basis van de gebruikerservaring. Daarvoor biedt Google de Core Web Vitals aan: drie aspecten die bepalen hoe je scoort op gebruikerservaring en daarmee ook grotendeels hoe je op SEO scoort.

Largest Contentful Paint (LCP)

Hierbij gaat het om het laden van je website. Hoe snel zijn de grootste afbeeldingen, video’s of andere vormen van content op je website geladen?

First Input Delay (FID)

Hierbij gaat het om interactie. De interactieve elementen (denk aan buttons, de zoekbalk etc.) moeten snel genoeg reageren. Het liefst onder de 100 milliseconden.

Cumulative Layout Shift (CLS)

Dit punt is gericht op verschuivingen in de lay-out. Dat kan gebeuren wanneer bepaalde elementen later laden, dan verspringen elementen en kun je bijvoorbeeld verkeerd klikken. Dat heb je vast wel eens meegemaakt op een website. Irritant, niet?

Website optimaliseren bij Dunique

Hoe jouw website scoort op deze punten kun je bekijken in Google Page Speed Insights. Wij kunnen je op deze manier helpen bij het inzichtelijk maken van de verbeterpunten voor jouw website. Natuurlijk kunnen we dit ook meteen voor je uitvoeren.

Gebruikerservaring houdt meer in dan de hierboven genoemde technische aspecten. Ook duidelijke teksten en fijne navigatie zijn onderdelen die je website een stuk gebruikersvriendelijker maken. Ook hier kunnen we je natuurlijk bij helpen.

Overigens kunnen we je helpen de gebruikerservaring te verbeteren door middel van deze punten, maar ook op gebied van content! Neem gerust contact op om het te bespreken.

Benieuwd of jouw website nog beter kan?

Neem contact op
Ook interessant
Alle items

Wij zijn Dunique