Verrassingseffect met interactieve PDF
Iedereen is wel bekend met het fenomeen PDF. Het grote verschil tussen een interactieve PDF en een PDF zoals wij hem kennen is dat een interactieve PDF interactieve elementen kan bevatten zoals animatie, geluid, links en filmpjes. Ook kan de interactieve PDF bestaan uit een formulier met velden en checkboxen die digitaal ingevuld kunnen worden. Interactieve PDF's zijn ideaal voor in te vullen formulieren, checklists, voorstellen en presentaties. Ze zijn functioneel en gemakkelijk in gebruik.
Aangezien interactieve PDF's functioneel zijn en kunnen worden bekeken met elk besturingssysteem (waarop Adobe reader is geïnstalleerd of anders hier gratis te downloaden en gebruiken is), zijn er geen compatibiliteitsproblemen. Iedereen ziet hetzelfde. Je hoeft je geen zorgen te maken over de juiste weergave van lettertype, afbeeldingen, invulvelden en grafieken.
Stuk aantrekkelijker
Het mooiste aan een interactieve PDF is dat je het een stuk aantrekkelijker kunt maken voor de ontvanger, ten opzichte van een gewone PDF. Dit kan door het tonen van een animatie, filmpjes, foto’s en het toevoegen van hyperlinks. De ontvanger kan stapsgewijs de extra informatie bekijken en de kernboodschap blijft centraal staan.
Door al deze interactieve elementen houd je de aandacht van de lezer langer vast. Hij heeft meteen beschikking tot de juiste externe informatie (bijvoorbeeld een webpagina) en kan door te klikken meer ontdekken. Hierdoor ontstaat ook een verrassingseffect, waardoor de lezer geïnspireerd wordt.
PDF-Formulieren digitaal invullen
Een andere toepassing is dat je de interactieve PDF kunt gebruiken om formulieren digitaal te laten invullen door de ontvanger. Zo’n PDF bevat een in te vullen formulier met tekstruimte, lijstjes en checkboxen. Je maakt het de ontvanger gemakkelijk omdat hij het PDF-formulier meteen digitaal kan invullen en terug kan mailen.
Ontwerp interactieve PDF
Een interactieve PDF kan geheel naar wens ontworpen worden. Het ontwerp wordt in Adobe InDesign gemaakt, in gewenst formaat en aantal pagina’s. Aan het ontwerp kunnen de knoppen, hyperlinks, animaties, geluid, filmpjes en invulvelden toegevoegd worden. Ook is er de mogelijkheid om meerdere foto’s vergroot te tonen en pop-ups te laten zien. Hierdoor wordt het document effectief en aantrekkelijk gemaakt, met content die tot actie leidt.
Een interactieve PDF is makkelijk te verspreiden via mail of te plaatsen op een website en is zowel toegankelijk als gebruiksvriendelijk. Het enige nadeel is dat er op gelet moet worden dat het document niet ‘te zwaar’ wordt om te kunnen mailen. Een interactieve PDF kan variëren van een eenvoudiger uiting/ flyer tot een complete interactieve brochure. Er zijn hierdoor dus veel mogelijkheden en een interactieve PDF kan hierdoor op vele manieren ingezet worden.
Meer weten? Neem contact met ons op en wij vertellen je graag over de mogelijkheden van het inzetten van een interactieve PDF.