Een snellere website? 7 handige tips!
Gebruikers van het internet zijn met de jaren veeleisender geworden. Een belangrijke eis die ze stellen aan jouw website, is snelheid. Maar het zijn niet alleen de gebruikers die waarde hechten aan die snelheid. Ook de zoekmachine oordeelt op laadtijd. Hoe dit precies zit en wat je kunt doen om je website sneller te laten laden? Wij vertellen het je!
Jouw website versnellen
Snelheid is een belangrijke factor in de ervaring van je bezoeker. En ze zijn daar alleen maar kritischer in geworden. Op mobiel nog meer dan op desktop. Een langzamere website is een van de meest genoemde frustraties van gebruikers. Daarom is het belangrijk de laadtijd te beperken en zo een goede ervaring te bieden. Wil je bovendien graag hoog in de zoekresultaten van Google komen, dan is het belangrijk dat, naast dat je goede content hebt, je website zo min mogelijk laadtijd heeft. Laten we eens kijken hoe je dit kunt doen:
- Cache: gebruik een cache tool. Deze zorgt ervoor dat, wanneer je de website bezoekt, de data wordt opgeslagen. Zo hoeft je apparaat een volgende keer niet weer alle data op te vragen.
- PHP7: gebruik de nieuwste versie van PHP, de meest populaire scripttaal. Van PHP7 zijn momenteel 5 versies (7.0, 7.1, 7.2, 7.3 en 7.4). De nieuwste, PHP 7.4, is natuurlijk het mooiste. Maar deze wordt vaak niet door oude versies van contentmanagementsystemen ondersteund. Heb je een website die gebruik maakt van het ExpressionEngine cms? Dan is dit geen probleem.
- Afbeeldingen: het is verstandig de afbeeldingen zoveel mogelijk te verkleinen, en om dat dan te doen vóór je ze uploadt. Hoe kleiner een afbeelding, hoe sneller deze wordt geladen. Houd daarbij wel de balans met de kwaliteit. Voor bijvoorbeeld een fotograaf is het waarschijnlijk erg belangrijk om topkwaliteit afbeeldingen op de website te hebben. Maar voor bijvoorbeeld een bouwbedrijf is dit wellicht minder belangrijk.
- GZIP: maak gebruik van GZIP. Dit programma verkleint bestanden zoveel mogelijk en zorgt ervoor dat de gecomprimeerde versie naar de browser gestuurd wordt.
- Video: gebruik niet onnodig video’s, want die laden niet zo snel. Wil je wel echt een video plaatsen, die jouw verhaal versterkt? Doe dat dan via YouTube of Vimeo.
- Redirects of niet-bestaande pagina’s: voorkom deze! Het is zonde als die moeten worden opgevraagd, terwijl ze niets toevoegen.
- Plugins: schoon deze af en toe op. Plugins kosten ook laadtijd. De plugins die je niet gebruikt, kun je dan ook beter verwijderen.
Verklein je afbeeldingen vóórdat je ze plaatst. Comprimeer je ze pas in de code, dan laadt je apparaat alsnog de grote versie. Zonde.
Jouw website testen op laadsnelheid? Dat kan hier!